top of page

Adana'da Ne Var



Adana Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan, kendine özgü yemekleri ve gezilecek yerleri ile meşhur bir şehirdir. Peki lokantada kebap söyleyince neden masaya birsürü salata geliyor? Kazım büfe muzlu sütü nasıl bu kadar iyi yapıyor? Kemerleri bağlayın Hazırsak bugün sizi Adana'ya götürüyoruz (!) Adana'ya gitmeden önce mutlaka bilmeniz gerekenleri derlediğimiz bir yazı ile karşınızdayız. Keyifli okumalar.


Bicibicileriniz ve vantilatörleriniz hazırsa başlıyoruz.



Adana denildiğinde akla ilk adana kebap gelir. Adana'da birçok lokantada Adana kebap söylediğinizde masanıza çeşitli mezeler gelir. Bitirip yenisini isteyebilirsiniz, genelde hepsi kebap fiyatına dahildir.



İlimiz Adana kebap dışında da birçok yöresel lezzete sahiptir. Bu lezzetler arasında ciğer, şırdan dolması, kırkkat, analıkızlı, kibbe (Adana usulü içli köfte), fellah köftesi, Adana usulü lahmacun, deniz mahsulleri, Adana usulü su böreği, sıkma, Adana simidi, mumbar, içli köfte, kaz başı, paça, sarımsaklı fıstık köfte, mansaf, batırık köfte, kısır, karın dolması, işkembe dolması, eşkili topalak, bamya dolması, kabak çintmesi, vardabit paçası, gül mantı, yüksük çorbası, kamhi çorbası, ıspanak başı, hamur çorbası, babagannuş, süllüm, acebek terator, kebapçı salatası, Adana usulü soğan salatası, tablacı salatası, muzlu süt, şalgam, aşlama, halka tatlı, bici bici ve daha fazlası yer almaktadır. Şalgamın acı, şırdanın gece tüketilmesi makbuldür.


Peki o soru...

Kazım Büfe Muzlu Sütü Nasıl Yapıyor


Bir muz, bir yemek kaşığı şeker, yarım litre dondurulmuş sütü blenderdan geçiriyoruz ve hazır. Şeker yerine bal tercih edilebilir. Fakat Adana'da içmek isterseniz bir kişi için iki bardak süt gelecek şaşırmayın. Bir muzdan iki bardak çıkıyor çünkü.



Adana’da Seyahat Etmek İçin 11 Neden

Adana sadece lezzetleri ile degil, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerine unutulmaz bir seyahat deneyimi sunar. Adana’da gezilecek yerler arasında nehirler, köprüler, camiler, müzeler, parklar, kanyonlar, plajlar ve daha birçok yer bulabilirsiniz. Adana’da seyahat etmek için 11 nedeni sizin için sıraladık.


Seyhan Nehri ve Merkez Park



Seyhan Nehri, Akdeniz’e dökülen en büyük akarsu olma unvanına sahiptir. Nehir üzerinde bulunan Seyhan Barajı ve Hidroelektrik Santrali Türkiye’nin ilk barajıdır. Nehir kenarında bulunan Merkez Park ise Adana’nın en büyük parkıdır. Parkta yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, botla gezinti yapabilir veya piknik yapabilirsiniz. Parkın içinde ayrıca bir hayvanat bahçesi, bir botanik bahçesi ve bir lunapark da bulunmaktadır.


Sabancı Merkez Camii



Sabancı Merkez Camii, Türkiye’nin en büyük camisi ve Ortadoğu’nun en büyük altıncı camisidir. Cami, Seyhan Nehri kıyısında yer alır ve 32 bin kişiye ibadet imkanı sunar. Caminin mimarisi Selçuklu ve Osmanlı tarzlarını yansıtır. Caminin içindeki halılar Hereke’den, avizeler ise Almanya’dan getirilmiştir.


Varda Köprüsü



Varda Köprüsü, Adana’nın Karaisalı ilçesinde bulunan muhteşem bir demiryolu köprüsüdür. Yerel halk arasında “Alman Köprüsü” veya “Koca Köprü” olarak bilinen bu yapı, Osmanlı Hükümdarı II. Abdülhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm arasında yapılan anlaşma sonucu, İstanbul-Bağdat-Hicaz demiryolu hattının tamamlanması amacıyla inşa edilmiştir. Tamamen demir malzemeden yapılan Varda Köprüsü, dört gözlü ve sırt sırta bir yapıya sahiptir. Harika bir mühendislik örneği olan bu köprü, Varda Vadisi üzerine kurulmuş ve manzarasıyla da göz doldurur.


Kapıkaya Kanyonu



Kapıkaya Kanyonu, Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan doğal bir harikadır. Kanyonun uzunluğu 8 kilometre olup Ceyhan Nehri tarafından oluşturulmuştur. Kanyonun içinde yürüyüş parkurları, kamp alanları ve piknik yerleri bulunmaktadır. Kanyonun etrafındaki kayalıklarda ise tarihi mağara evler ve kiliseler görülebilir. Kanyon, doğa sporları yapmak isteyenler için de idealdir. Kanyonda rafting, kano, tırmanış, dağ bisikleti gibi aktiviteler yapabilirsiniz.


Yerköprü Mesire Alanı



Yerköprü Mesire Alanı, Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde bulunan bir doğa cennetidir. Mesire alanı, Yerköprü Şelalesi ve Yerköprü Mağarası’nın bulunduğu bir alandır. Şelale, 15 metre yükseklikten dökülür ve göl oluşturur. Mağara ise 2 kilometre uzunluğunda olup içinde sarkıt, dikit ve travertenler bulunur. Mesire alanında yürüyüş yapabilir, piknik yapabilir veya kamp kurabilirsiniz.


Göksu Nehri



Göksu Nehri, Adana’nın Karataş ilçesinde bulunan bir nehir olup Akdeniz’e dökülür. Nehir, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biridir. Nehir çevresinde çok sayıda kuş türü yaşar. Nehirde ayrıca balıkçılık yapabilir veya tekne turu yapabilirsiniz. Nehir kenarında bulunan Karataş Plajı ise Adana’nın en güzel plajlarından biridir. Plajda denize girebilir, güneşlenebilir veya kumdan kale yapabilirsiniz.


Sevgi Adası



Sevgi Adası, Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan bir ada olup Seyhan Nehri üzerinde yer alır. Ada, sevgililerin buluşma noktası olarak bilinir. Ada üzerinde bir sevgi köprüsü, bir sevgi çeşmesi, bir sevgi heykeli ve bir sevgi ağacı bulunur. Ada, romantik bir atmosfere sahiptir ve akşamları ışıklandırılır. Ada üzerinde ayrıca kafeler ve restoranlar da bulunur.


Taş Köprü



Taş Köprü, Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan tarihi bir köprüdür. Köprü, Seyhan Nehri üzerinde yer alır ve şehrin sembollerinden biridir. Köprünün uzunluğu 310 metre olup 21 gözden oluşur. Köprünün yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Roma İmparatorluğu dönemine dayandığı tahmin edilmektedir. Köprü, günümüzde yaya trafiğine açıktır ve üzerinden geçerken nehir manzarasını izleyebilirsiniz.


Adana Arkeoloji Müzesi



Adana Arkeoloji Müzesi, Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan bir müzedir. Müze, 1924 yılında kurulmuştur ve Adana ve çevresindeki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan eserleri sergiler. Müzede Neolitik Çağ’dan Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan bir zaman dilimine ait eserler bulunmaktadır. Müzede ayrıca sikke, mühür, takı gibi küçük eserlerin yanı sıra mozaik, heykel, lahit gibi büyük eserler de görülebilir.


Atatürk Parkı



Atatürk Parkı, Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan bir parktır. Park, 1936 yılında açılmıştır ve şehrin en eski parklarından biridir. Parkın içinde Atatürk’ün heykeli ve Atatürk Evi Müzesi bulunmaktadır. Atatürk Evi Müzesi, Atatürk’ün Adana’ya geldiği zaman kaldığı evdir ve eşyalarını sergiler. Parkta ayrıca çocuk oyun alanları, spor alanları ve kafeler bulunmaktadır.


Yılanlı Kale



Adana Yılanlı Kale, Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan tarihi ve doğal bir güzelliktir. Kale, Toros Dağları’nı aşarak Antakya’ya giden tarihi İpek Yolu üzerinde yer alır ve Orta Çağ’da Çukurova’nın Haçlı işgali döneminde Bizanslılar tarafından yapılmıştır1. Kale, ovadaki diğer kaleleri de görüş alanının içine alan sekiz yuvarlak burcu, taş basamaklı merdivenleri, kilisesi ve sarnıcı ile dikkat çeker. Kalede ayrıca mitolojik bir hayvan olan Şahmeran’ın yaşadığına dair efsaneler de vardır1.


Yılanlı Kale, tarihe ve doğaya meraklı seyahat severler için görülmesi gereken bir yerdir. Kaleye ulaşmak için Adana şehir merkezinden Ceyhan’a giden toplu taşıma araçlarını veya kiralık araçları kullanabilirsiniz. Kaleye giriş ücreti yoktur ve her gün ziyarete açıktır. Kalede gezerken muhteşem manzarayı izleyebilir, fotoğraf çekebilir veya piknik yapabilirsiniz. Kaleyi ziyaret ettikten sonra Ceyhan ilçesindeki diğer tarihi ve kültürel yerleri de görebilirsiniz.







Kaynakça

adanabaska.com

kulturportali.gov.tr

yolcu360.com

neredekal.com

https://eksiseyler.com/adana-hakkinda-dogru-sanilan-abartilmis-seyler

eksisozluk.com

https://m.sabah.com.tr/kesfet/adananin-neyi-meshur-adananin-nesi-meshur-hediyelikleri-yoresel-yemekleri-tatlilari-icecekleri-yiyecekleri-neler-k1-6231282/amp

https://youtu.be/xUNwJ5QT_8E?si=NKZ8mZZ1k8-roCbM

pinterest.com

tripadvisor.com.tr

tr.wikipedia.org

yoldaolmak.com

https://www.adanagastronomi.com/tr/hakkinda.html

https://www.adanadacocukolmak.com/parklar/merkez-park/

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

https://www.gezilesiyer.com/yerkopru-mesire-alani.html

https://www.kampyerleri.org/sevgi-adasi-nerede-ve-nasil-gidilir-sevgi-adasi-ulasim-bilgisi/

https://harbiyiyorum.com/adanada-muzlu-sut-nerede-icilir-kazim-bufe-cemalpasa-mahallesi-adana/

bottom of page