top of page

DANS VEBASI

  • 1020'li yıllarda, Amanya'nın Bernburg şehrinde bir grup çiftçi çılgınlar gibi dans etmeye başlamış, şehir meydanındaki bir kilisede yapılan noel duasını bozmuşlardı. O dönemde hadise şeytanın işi olarak görülmüş ve büyük çaplı olmadığı için unutulmuş.




  • 1237 yılında yine Almanya'da büyük bir grup çocuk neredeyse bilinçleri kapalı bir şekilde zıplayıp dans ederek Erfurt şehrinden komşu kasaba Arnstadt'a yürümüş. Bu olay, Fareli Köyün Kavalcısı masalına ilham olmuş.




  • 1278 yılında 200 kadar insan Maas nehri üzerindeki bir köprüye çıkıp, ortada bir müzik veya etkinlik yokken sebepsiz yere dans etmeye başlamış. Dans etmeleri sonucu köprü çökmüş yaralananlar iyileştikten sonra neden öyle davrandıklarını açıklayamamışlardır. Durum "Aziz Vitus Dans Salgını" olarak belgelenmiş salgın adını yaralıların tedavi edildiği Aziz Vitus Manastırı'ndan almıştır.




  • 1374'de yine sebepsiz yere bir grup insan dans etmeye başlamış, ardından yüzlercesi onlara katılmış. Dansa bu kez manastır rahipleride katılmış. Kısa sürede Köln, Utrecht, Metz, Strazburg ve Lüksemburg'a kadar yayılan dans salgınında dans etmekten yorgun düşüp ölenler rapor edilmiş, olay 1375 ve 1376 yılına kadar devam etmiş. Bu uzun süreli salgın bir görünüp bir kaybolarak 1381 yılına kadar sürmüş.




  • 1418-1428 yılları rasında Strazburg'da uzun süren kıtlık döneminin ardından bir anda dans salgını başlamış. Olayın, insanların çileli bir dönemin ardından yaşadıkları rahatlama ve kolektif histeri ile açığa çıktığı düşünülmüştür. 1428'de Almanya'da yaşanan olayda bir rahip ölene kadar dans etmişti. Aynı yıl Zürih'te bir grup kadın sebepsiz yere sokaklarda çılgınlar gibi dans etmeye başlayınca cadılıkla suçlandı.




  • Otoriteleri harekete geçiren ve en çok katılımın olduğu olay 1518 dans vebası, bu nedenle de en çok bilineni. Bir temmuz günü Frau Troffea adında kadının sokaklarda çılgınca dans etmesiyle başlamış. Müzik yok, kadının yüzünde dansın verdiği bir neşe yok ancak bir hafta hiç durmadan dans ediyor. Nedeni açıklanamayan bu olaya sonunda 400’den fazla kişi dahil olmuş.




  • Bundan sonra 1536'da Basel'de yine çocuklarda görülmüş ancak çok yayılmadan sonlanmış. 17. yüyzyıldan bu yana da bir daha görülmemiş.




  • Bir teoriye göre dans salgınlarına arpa gibi tahıllarda görülen bir çeşit mantar yol açmış olabilir. Bu o yıl aynı ürünü hasat eden insanların aynı durumdan müzdarip oluşunu açıklıyordu.




  • 17. yüzyılda bu vakalarla karşılaşan tıp profesörü Gregor Horst şu notu almıştır;

Gregor Horst




  • İlk başlarda bu laneti Aziz Vitus'un gönderildiğine inanılıyordu, ancak 17. yüzyılda bu salgın epilepsinin bir kolu olarak kabul edildi Thomas Sydenham tarafından "sydenham dansı" olarak tanımlandı.

Thomas Sydenham




  • Günümüzde bazı uzmanlarsa bunun gibi olayların kitlesel histeriyle açıklanabileceğini düşünüyor. Kitlesel histeri genellikle bir nedeni olmayan, çeşitli hastalık belirtilerinin gizemli bir şekilde yayılmasıyla ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla dışarıya kapalı ve izole toplumlar arasında görülür












Kaynakça

eksisozluk.com

onedio.com

https://webkovan.com

milliyet.com

wellcomecollection.org

bottom of page