
Üniversite öğrencilerinin bir kısmı ikamet ettiği il dışında üniversiteye gider. Böyle durumlarda apart, öğrenci evi, özel yurt, KYK yurdu gibi seçenekleri değerlendirir. Bu yazımızda yurt ihtiyaçları ve yurt kuralları konularına değindik. Keyifli okumalar.
KYK Yurtları

Kyk yurtları genel olarak kampüsün içerisinde olur ve kampüs içerisinde otobüsler ücretsiz olur. Anlayacağınız eğer fakülteniz kampüsün içerisindeyse ücretsiz bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Yurtlarda yemekhane çamaşırhane, mescid, etüt odaları, yurt bahçesi, spor sahası gibi ortak kullanım alanları mevcuttur. Danışma için ise idare ve manevi danışman odaları bulunur. Öğrencilerin oda düzenleri, kullanabileceği kişisel alanları ve odalarındaki kişi sayısı kaldıkları yurt tipine göre değişiklik göstermektedir. Hangi tip oda olursa olsun öğrencilerin belli başlı yurt ihtiyaçları vardır. Biz bunları giyim, kişisel eşyalar, temizlik, kırtasiye ve gıda olmak üzere 5 katagoriden oluşan listelere ayırdık. Bu listeler ihtiyacınız olan eşyaları satın almayı ya da valizinize koymayı unutmamanız için. Yani herşey zorunlu değil elbette. Bu sebeple ihtiyacınızdan fazlasını götürmemenizi ve israftan kaçınmanızı tavsiye ederiz.
İlk önce tüm eşyalarınızı yerleştirmek için valiz almayı ihmal etmeyin.
Kıyafet

Kıyafet katagorisini iç giyim, termal kıyafetler, yurt içi giyim, dışarı kıyafeti, dış giyim, ayakkabı, çanta ve aksesuar olarak ayırdık. Tekstil ürünü olduğu için seccadeyide burada belirtelim. Mescit halısı üzerinde namaz kılmak istemezseniz kendi seccadenizi evden götürebilirsiniz.
İç giyim: Yanınıza bol bol iç çamaşırı ve çorap almayı ihmal etmeyin. Böylelikle çamaşır yıkamak konusunda aciliyetiniz olmaz ve sıkıntı yaşamazsınız.
Termal kıyafetler: Soğuk iklimi olan bir ilimizde üniversitesi okuyacaksanız eğer kendinizi sıcak tutmak adına termal kıyafetler almalısınız. Birkaç termal tayt ve atlet iş görecektir.
Yurt içi giyim: Yurt içinde giymek için 5-6 tane takım oluşturabilirsiniz. Sayısı size kalmış. Bu takımlar eşofman - tişört, eşofman - badi ya da pijama takımı şeklinde olabilir. Yurtlar kaloriferli olduğu için yazlık kıyafetler tercih edebilirsiniz. Fakat tesettürlü okurlarımız odaları dışında giymek için uygun ve rahat kıyafetler götürmeliler çünkü yurt içerisinde erkek görevlilerin çalışması olası. Bu tip durumlarda anons yapılır.
Dış giyim: Mevsime uygun kaban, mont, palto, panço, ceket, omuz şalı gibi kıyafetler tercih edebilirsiniz. Bu tip ürünler fazla yer kaplayacağından sizin için sorun yaratabilir. Bunun için az, öz ürün götürmeye özen gösterin.
Ayakkabı: Mevsime uygun modeller tercih edebilirsiniz. Bot ve spor ayakkabı iş görecektir. Yurdun içerisinde giymek için terlik götürmeyi ihmal etmeyin. Yurt içi, oda içi ve banyo olmak üzere 3 terlik ya da yurt içi ve oda içi için 1, banyo için 1 olmak üzere 2 terlik götürebilirsiniz.
Çanta: Günlük kullandığınız çantalarınızı götürebilirsiniz fakat okula giderken kırtasiye malzemelerinizi koymak için içerisine fazla ürün alabilen geniş çantalar tercih etmelisiniz. Ayrıca eğer laptop taşıyacaksınız laptop bölümü olan çantalar tercih edebilir ya da direkt olarak laptop çantanızı yanınıza alabilirsiniz.
Aksesuar: Kullanacağınızdan fazlasını götürmemenizi tavsiye ederiz.
Aksesuar ve iç giyim için düzenleyiciler ve kıyafetlerinizi asmak için askı almayı unutmayınız. Ayrıca kıyafetleri ütülemek için yanınızda ütü ya da ütüsüz ütü spreyi götürebilirsiniz. Ürünlerin bir kısmını üniversite okuyacağınız ilden alabilirsiniz.
Kişisel Eşyalar

Kişisel eşyalar bölümünü ağız bakım, saç bakım, el - ayak bakım, cilt bakım, vücut bakım ve reçeteli ürün olmak üzere 6 katagoriye ayırdık.
Ağız bakım: Diş fırçası, diş macunu, diş ipi, dil temizleme aparatı, dil macunu, diş beyazlatma ürünü, ağız çalkalama suyu gibi ürünler götürebilirsiniz. Kullanmadığınız ihtiyaç fazlası olanları göstürmeyiniz.
Saç Bakım: Şampuan, saç kremi, saç havlusu, saç serumu ya da yağı, saç maskesi, saç toniği, saç fırçası ve tarak, saç vitamini, saç açıcı sprey, kuru sampuan, fön makinesi ve saç sekillendirici ürünleri yanınıza alabilirsiniz. Unutmamanız için fazlasıyla yazdık ihtiyacınız olanları seçerek götürünüz.
El ayak bakım: Tırnak makası, törpü, el havlusu, pedikür seti, el kremi, ayak kremi, el sabunu (katı sabun ya da sıvı sabun) el maskesi, ayak maskesi, ayak kokusu önleyici sprey gibi ürünler götürebilirsiniz.
Cilt bakım: Yağ bazlı ve su bazlı temizleyici, yüz havlusu, tonik, yüz serumları, kaş - kirpik serumu, güneş kremi, nemlendirici krem, dudak nemlendiricisi, yüz peelingi, cilt bakım ampulü, göz altı kremi yüz usturası, ağda, cımbız, ip, tüy yayı, yüz epilatörü, lens ve lens suyu. Aralarından ihtiyacınız olanları götürebilirsiniz.
Vücut bakım: Duş jeli, vücut havlusu, peeling, nemlendirici, selülit fırçası ve jeli, çatlak kremi, sıkılaştırıcı jel, at kılı fırça, duş lifi ve kesesi, ağda, jilet, epilatör, lazer epilasyon aleti, tüğ silici, deodorant, koltuk altı rolonu, vücut spreyi, ped, regl kabı, sıcak su torbası, vücut güneş kremi gibi ürünlerden gerek gördüklerinizi götürebilirsiniz.
Reçeteli ürün: Ağrı kesici hap ve krem, soğuk algınlığı ilacı gibi reçeteli ürünlerinizi yanınıza almayı ihmal etmeyin.
Kişisel eşyalarınız için düzenleyiciler alabilirsiniz, ürünlerin bir kısmını üniversite okuyacağınız ilden alabilirsiniz.
Temizlik

Temizlik ürünlerinin bir kısmını oda arkadaşlarınızla ortak alabileceğiniz gibi ayrı da alabilirsiniz. Bunlar bulaşık deterjanı, bulaşık süngeri, temizlik bezi, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, çöp poşeti çamaşır deterjanı, çamaşır yumuşatıcı gibi ürünlerdir. Yıkadığınız bulaşıkları kurumaları üzere bırakmak için ufak bir örtü götürebilirsiniz. Ayrıca kirli çamaşırlarınızı çamaşırhaneye taşırken kullanmak üzere yanınıza bez çanta almayı ihmal etmeyin. Ürünlerin bir kısmını üniversite okuyacağınız ilden alabilirsiniz.
Kırtasiye

Kitaplar, kitap ayracı, deflerler, kalemler, kalemtıraş, silgi, planlayıcı ajanda, yapışkanlı not kağıdı, kalemlik,masa üstü kalemlik, poşet dosyalar, kilitli dosyalar, makas, yapıştırıcı, zımba, ataç gibi ürünler götürebilirsiniz. Ürünlerin bir kısmını üniversite okuyacağınız ilden alabilirsiniz. Ayrıca ihtiyaç fazlası olanları götürmeyiniz.
Gıda

Yurtlarda sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yemek verilmektedir. Kalan zamanlarda tüketmek için bazı gıda ürünleri alabilirsiniz. Odalarda genel olarak mini buz dolabı mevcut olduğu için bu konuda rahat olabilirsiniz. Tabak, saklama kabı, çatal, kaşık, bıçak, kulplu bardak, kahve, çay, süt, yulaf, ekmek, zeytin, peynir, meyve, ve atıştırmalık paketli gıdalar alabilirsiniz. Ürünlerin bir kısmını üniversite okuyacağınız ilden alabilirsiniz.
Yazımızda sıkça belirttik fakat tekrar belirtelim. İsrafın önüne geçmek için ihtiyaç fazlası ürün satın almayalım. Sırada yurtda uyulması gereken kurallar var
Kurallar

Yurda girmek için aranan şartlardan herhangi birini sonradan kaybetmiş olanlar, yurt kurallarına uymayıp, yurttan çıkarma cezası alanlar, yurt ücretini zamanında ödemeyenler veya devam etmekte oldukları öğretim kurumundan bir aydan fazla uzaklaştırma cezası almış olanlar, yurtla ilişikleri kesilir ve yeniden başvuru yapmaları gerekir.
Yurt ücretleri ziraat mobil uygulaması üzerinden ödemeler> eğitim, sınav ve üniversiteler> kyk> yurt ödemeleri adımları izlenerek ödenebilir.

Yurt içinde alkollü içecek, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmak veya bulundurmak yasaktır. Odaların içinde sigara içmek yasaktır.
Yurt giriş ve çıkış saatlerine uymak zorunludur. Yurda giriş saati dışında yurttan ayrılmanızı gerektiren durum olursa izin almak gerekir.
İzin almak için gsbbiz.gsb.gov.tr üzerinden giriş yaparak gencizbiz> yurt işlemlerj> yurt izin alma adımlarını izleyebilirsiniz.

Yurt öğrencisi olmayanların yurda veya yatakhaneye girmesine izin verilmemelidir.
Odalarda su ısıtıcı kullanmak, kokuşmaya ve bozulmaya elverişli yiyecek-içecek bulundurmak, iskambil kağıdı, tavla, okey vb. oyunları oynamak ve müzik aleti çalmak yasaktır.
Odalarda kaba ve saygısız davranışlardan, tartışmalardan ve gürültüden kaçınılmalıdır.
Odalarda değerli eşyalar açıkta bırakılmamalıdır.
Yurt eşya ve malzemelerinin yerlerini değiştirmemeli, temizliğine ve korunmasına özen göstermeli ve izinsiz olarak dışarı çıkarılmamaalıdır.
Milli birlik ve beraberliğimizi bozacak yayın ile genel ahlâka aykırı resim ve afişleri yurda getirmemeli, asılmamalı ve odada bulundurmamalıdır.
Bu kurallara uyarak kendinize ve arkadaşlarınıza olan saygınızı gösteriniz.

Üniversite kazanan okurlarımızın tebrik eder üniversite sınavına hazırlanan okurlarımıza ise başarılar dileriz. Umarız yazımız sizler için motivasyon kaynağı olmuştur. Hoşçakalın.
Kaynakça