top of page

NEDEN YALNIZ HİSSEDERİZ

  • Neden yanlız hissederiz?

Birey ihtiyacı olan bağlanma, aidiyet, yakınlık ve birliktelik gibi hisleri kimseye karşı hissedememesi yalnız hissetmesine yol açar. Böyle bir durumda çevresinde ne kadar fazla insan olursa olsun birey kendisini yalnız hisseder.




  • Yalnızlığın Sonuçları

Yalnızlık sonucu anksiyete ve özgüven azlığı oluşur, gerginlik, öfke ve sosyal izolasyona yol açar. Young Üniversitesi'nden Julianne Holt-Lunstad ve ekibi, analiz ettikleri 70 bağımsız çalışma sonucunda yalnızlığın ölüm riskini %26 artırdığını bulunmuştur.




  • İnsanın kendini yalnız hissetmesi ile insanın yalnız kalması arasında fark vardır. Bazen yalnız kalmak keyif verici olabilir, insana yeni kapılar açabilir. Bir bakıma insanın kendisine zaman ayırması demektir.




  • Yalnızlık anormal, acayip bir durum değildir. Yalnızlık, sorunlu insanların başına gelen bir şey de değildir. Öncelikle bunu kabullenelim. Issız bir adada yaşamıyorsun, sadece geçici bir dönemden geçiyor olabilirsin.




  • Yalnızlığın üstesinden gelmek.

Senin yalnızlığının, seni en çok rahatsız ettiği zaman dilimleri için planlar yapmalısın, beraber bir şeyler yapabileceğin, böyle durumlarda arayabileceğin insanların olması lazım.

Ailen olabilir, kardeşin, akraban...




  • Ne yapmalı?

Evde kendi kendine düşüncelere dalmak sana kötü hissettirecektir. Tek başına yaşadığın şehri turist gibi gez gerekirse, daha önce gitmediğin yerlere git. En azında al eline kitabını bir kafeye git. Evde yalnız kalmaya devam ettiğinde kimse kapını tıklatıp "A sen yalnızmışsın, hadi arkadaş olalım." demeyecek.




  • Yalnız insanlar bir süre sonra çevreye ve insanlara küsüyorlar. Çevresinden adım bekliyorlar onlar arasın onlar sorsun. Hayır bunu bir gurur mevzusu haline getirme. İlk adımı sen at.




  • “...Nerede olursanız olun O sizinle beraberdir. Allah yaptıklarınızı görmektedir.” (Hadid, 57/4)




  • “Kullarım beni sana soracak olursa, muhakkak ki ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm.” (Bakara, 2/186)





















Kaynakça

sonepsikoloji.com

sorularlaislamiyet.com

milliyet.com

kurious.ku.edu.tr

beyhanbudak.com.tr

bbc.com

listelist.com

pinterest.com

Etiketler:

bottom of page