top of page

Sınav Kaygısı İle Başa Çıkma Yolları

Güncelleme tarihi: 25 Ara 2022

Zaman zaman hepimiz çeşitli nedenlerden kaynaklı kaygılanırız. Kaygılarımız sanıldığı gibi bizi her zaman olumsuz etkilemez. Olumlu etkilediği durumlarda mevcuttur. Mesela sınav kaygısı belli bir noktada başarı performansımızı yükseltebilir. Performansımızı düşürecek düzeyde kaygı bizim için zararlıdır ve baş edilmelidir. Yani sınav kaygısı bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun bir kaygı durumuna dönüştüğünde bize zarar verir.


Sınav kaygısına rekabetçi ve mükemmelliyetçi kişilik yapısı, içinde yaşadığımız çevrenin baskısı ve gerçekçi olmayan düşünceler yol açar.

Öncelikle mükemmel olmak zorunda değilsin. Kimse değil. Ailenin arkadaşlarının veya diğerlerinin senin hakkındaki görüşlerini bir kenara bırak. Değiştiremeyeceğin şeylere odaklanma. Başkalarının senin hakkındaki görüşlerini değiştiremezsin mesela. Öyleyse bu senin elinde değil. Senin odaklanman gereken bir mevzu değil. Geçmişini değiştiremezsin. Belki geçmişte sınav odak noktan olamamış olabilir yeteri kadar çalışmamış olabilirsin kaygı bozukluğu, bağımlılık, depresyon gibi problemler yaşamış olabilirsin, yaşamamışta olabilirsin. Bunlara odaklanma. Geçmişi değiştiremezsin. Ders al ve önüne bak. Değiştirmek senin elinde değil. Eğer geçmişe bir bilet ayarlayabileceksen orası başka.



Sınav kaygısı ile nasıl baş edilir?

Verimli ve Düzenli Çalışmak

Öncelikle düzenli çalışmak önemli. Çok çalışma değil düzenli ve verimli çalışmaya odaklanmalıyız. Program hazırlarken gerçekçi olmasına dikkat etmeliyiz. Kendimize kaldırabileceğimizden fazla sorumluluk yüklemek bizi ders çalışmaktan soğutacaktır. Programı bir gün aksatınca pes etmek yerine eksiğimiz tamamlamak için önümüzdeki günlerdeki tempomuzu arttırabiliriz mesela.



Son An

Kimileri sınavdan birkaç dakika öncesinde bile ders içeriğiyle ilgili bilgiler okur, kimiside kafasının karışacağını bilir ve sınavdan önce konuları bitirip son zamanı ders içerikleri ile geçirmez. Bu size bağlıdır çoğu insanın sınav anı yaklaştığında ders çalışmak kafasını karıştırır. Sizin kafanız karışıyor mu? Bunu anlayın ve ona göre bir yol cizin. Sınav kaygısı probleminizin azaldığını göreceksiniz.

Uyku beslenme dinlenme

Yorgun, uykulu ya da rahatsız bir şekilde sınava girmek sınav performansınızı düşürecek ve sınav kaygısı probleminizi arttıracaktır. Bu sebeple uyku ve beslenme düzeninize dikkat edin. Yeterince dinlendiğinizden emin olun. Size dokunacak, rahatsızlık verecek besinlerden uzak durun. Bunları sadece sınav kaygısı ile baş etmek için değil kendinize değer verdiğiniz için yapın. Yaşamakta olduğunuz sınav kaygısı problemini çözmek ve olası diğer problemleri önlemek için yapın.


Düşünce

Gerçekçi olmayan olumsuz düşüncelerdense gerçekçi düşüncelere odaklanın. “Hayatta başarılı ve mutlu olabilmek için sınavı kazanmaktan başka yol yoktu. Mutlaka kazanmalıyım, kazanmazsam kimsenin yüzüne bakamam. Sınav benim kim olduğumu gösterir, yetersizim, hiçbir şey yapamayacağım” değişmesi amaçlanan başlıca inançlardır. Son nokta ne? Başınıza gelebilecek en kötü şey ne? Bunun önüne nasıl geçilir? Bunlara odaklanın ve derin bir nefes alın. Sizde herkes gibi normal bir insansınız ve illaki herkes gibi yolunuzu çizeceksiniz. Sakinleşin çaresi olamayan derdin içinde, çıkmaz sokakta gibi hissetmeyi bir kenara bırakın. Şuanda düşünmeniz gereken daha önemli şeyler var. Kendiniz gibi.

Kendine Zaman Ayırmak

Kişisel hayatınızdaki sorunlar zaman zaman performansınızı düşürebilir fakat bazen hedeflerimiz bizi diğer sıkıntılarımızdan çekip çıkarabilir. Hedefizin için bir yol çizin ve istikrarlı adımlarla ilerleyin. Birilerinin sizin hakkınızdaki görüşleri ya da beklentileri değil siz ve geleceğiniz önemli.


Doğru Nefes Alma ve Gevşeme

Sınav girmeden ya da sınav sırasında kaygı düzeyiniz artarsa, birkaç kez derin nefes alın. Ayrıca birkaç dakika gözlerinizi kapatarak sizi mutlu eden bir anıyı ya da bir yeri hayal edin. Bu rahatlamanıza ve düşünce odağınızın değişmesine yardımcı olacaktır

Sınav esnasında en iyi yapabildiğiniz yerden başlamanız ve olumsuz düşüncelere karşı kontrolün sizde olduğunu kendinizie hatırlatmanız sınav kaygısını azaltacaktır. Başarılar dileriz.


pdr.itu.edu.tr

psikiyatri.org.tr

www.evimdekipsikolog.com

bottom of page