top of page

Toksik İlişkilerin Psikolojik Etkileri ve Başa Çıkma Stratejileri


Toksik ilişkiler, bizi mutsuz, yorgun, güçsüz ve değersiz hissettiren ilişkilerdir. Toksik ilişkilerde, karşımızdaki kişi bizi saygısızca, yalanla, kontrolle veya desteksizlikle zor durumda bırakır. Toksik ilişkiler, sağlıklı ilişkilerin aksine, hayatımızı zehirler ve bize zarar verir. Toksik ilişkilerden kurtulmak, hem kendimizi hem de gelecekteki ilişkilerimizi iyileştirmek için önemlidir. Toksik ilişkilerden kurtulmanın yolları şunlardır:


  • İletişimi kesin. Toksik kişi, sizi tekrar ilişkiye çekmek için size ulaşmaya çalışabilir. Bu yüzden, e-posta, telefon numarası ve sosyal medya hesaplarını engelleyin. Toksik kişiyle çocuğunuz varsa, onunla iletişim kurmanız gerekebilir. Bu durumda, bir aile hukuku avukatına danışın ve haklarınızı öğrenin.


  • Sağlıklı insanlarla bağlantı kurun. Toksik kişi, size güven veren arkadaşlarınızdan ve ailenizden sizi uzaklaştırmış olabilir. Toksik kişi, onları bir tehdit olarak görmüştür, çünkü size bu ilişkinin toksik olduğunu söyleyeceklerdir. Sağlıklı insanlarla yeniden bağlantı kurun. Onlara toksik ilişkiyi ve neden irtibatı kestiğinizi anlatmak zorunda değilsiniz. Basitçe, "Bir süredir konuşamadık, yeniden bağlantı kurmak istiyorum," demek yeterli olabilir.



  • Kapanışı unutun. Toksik kişiden bir özür veya bir kapanış beklemeyin. Toksik kişiler, davranışlarından sorumluluk almazlar. Eğer kapanışa ihtiyacınız varsa, bunu kendinize vermeniz gerekebilir. Toksik kişiye göndermeyeceğiniz bir mektup yazmayı deneyin. Mektupta, yüz yüze olsaydınız ona söyleyeceğiniz her şeyi yazın. Mektubu yazmak, yaşadıklarınızı işlemenize yardımcı olur. Ayrıca, ilişkiye bir "elveda" ritüeli yapabilirsiniz. Mektubunuzu parçalayabilir, bir olumlama söyleyebilir veya deneyiminizi başkalarıyla paylaşabilirsiniz.


  • Bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşun. Toksik bir ilişkiden sonra, travma sonrası stres bozukluğu belirtileri yaşayabilirsiniz. Başkalarına güvenmekte zorlanabilir veya toksik kişinin kendini yanlış tanıttığı bir ilişkiyi işlemekte sorun yaşayabilirsiniz. İlişkiniz muhtemelen duygusal, fiziksel, maddi, psikolojik veya cinsel istismar içeriyordu. Yaşadıklarınızı bir ruh sağlığı uzmanıyla (RSU) konuşmak çok önemlidir. Bir RSU, yaşadıklarınızı işlemenize ve bunun sizin suçunuz olmadığını size anlatmanıza yardımcı olabilir.


  • Kendinize iyi bakın. Toksik bir ilişkiden sonra, kendinize iyi bakmanız çok önemlidir. Kendinize zaman ayırın ve sevdiğiniz şeyleri yapın. Spor yapın, sağlıklı beslenin, uyuyun ve rahatlayın. Kendinize olumlu mesajlar verin ve kendinizi sevin. Kendinize değer verdiğinizi gösterin.


  • Sınırlarınızı belirleyin. Toksik ilişkilerde, sınırlarınızı ihlal edilmiş olabilir. Sınırlarınız, sizin neye izin verdiğinizi ve vermeyeceğinizi belirleyen kurallardır. Sınırlarınızı belirlemek, kendinize saygı duymanızı ve başkalarının da size saygı duymasını sağlar. Sınırlarınızı net bir şekilde ifade edin ve ihlal edildiğinde bunu karşı tarafa bildirin. Sınırlarınızı korumak için hayır demeyi öğrenin.


  • Yeni ilişkilere hazır olmadığınızı kabul edin. Toksik bir ilişkiden sonra, yeni bir ilişkiye başlamak cazip gelebilir. Ancak, bu, sizi daha fazla acıya sokabilir. Yeni bir ilişkiye başlamadan önce, eski ilişkinizi tamamen bitirmeniz ve kendinizi iyileştirmeniz gerekir. Aksi takdirde, eski ilişkinizin kalıntılarını yeni ilişkinize taşıyabilir ve aynı sorunları tekrar yaşayabilirsiniz. Kendinize zaman tanıyın ve yeni bir ilişkiye hazır olduğunuzda, sağlıklı bir ilişki için kriterlerinizi belirleyin.


Kaynakça

healthline.com

verywellmind.com

psychologytoday.com

calmerry.com

charliehealth.com

netdoctor.co.uk

marriage.com

psychologytoday.com

reyhanildas.com

bottom of page