top of page

Verimli Çalışma ve Yaşam

Güncelleme tarihi: 25 Ara 2022

Sabah uyandın, saatlerce yatakta dönüp durdun. Tembellik edip uzun süre kalkmamaya devam ettin, saati görünce yerinden fırladın fakat bu bir şey değiştirmedi çünkü otobüs saatini / servisi kaçırdın. Kahvaltı yapmayı es geçtin, özensiz bir şekilde hızlıca hazırlandın ardından işe/okula gittin...


Gün içerisinde yapacaklarını planlayamadın ve işlerinin çoğunu aksattın. Boş zamanlarını değerlendiremedin ve tembellik ettin. Senin sorumluluğunda olan işler ters gitti ya da yeteri kadar verimli olamadığın için işlerin üstesinden gelemedin. Belkide işlerini yarına erteledin. Belkide dün yapman gerekenleri de bugüne ertelemiştin. Bu döngü sonucu seni strese sokan bir iş yığını ortaya çıktı.


Birikmiş iş yığınından dolayı kendine zaman ayırmakta zorlanıyorsun. Kişisel gelişimine odaklanamıyorsun. Değerli vaktini boşa harcıyorsun. Hobilerinle, ilgi alanlarınla ilgilenmiyorsun ve açıkçası sanırım huysuz biri gibi olmaya başladın.


Yaşamın boyunca çoğu vaktin verimsiz geçiyor, sürekli birşeyleri erteliyorsun ve sen belkide çok geç yatıp çok geç kalkıyorsun. Gün içerisinde uyukluyor seni ayıktıracağına inandığın için fazlasıyla kahve içiyorsun, belkide bu sebeple çarpıntı yaşıyorsun. Beslenme düzenine dikkat etmiyorsun, hatta belkide sürekli dış görünüşünden şikayetçisin.


Üretken olmadığın için kendini yetersiz ve değersiz hissediyorsun. Gelişim sağlamak istediğin işlerde kendini geliştiremiyorsun Çözüm yolları denedin ya da bunuda erteledin ve şuan geleceğe umutsuz bakıyorsun. Çalışmak çok yorucu, hayallerin ve hedeflerin ise çok uzak ulaşılmaz görünüyor.



Hadi gelin birlikte birşeyler değiştirmek için çaba gösterelim. Ne dersiniz? Boş zamanlarımızı değerli hale getirebiliriz. Mesela gün içerisindeki alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz, yeni alışkanlıklar edinebiliriz. Daha iş görür ve verimli olmamızı sağlayacak alışkanlıklar...


Uyku düzeni

İlk önce erken yatıp erken kalkmaya çalışalım olur mu? Gece geç saatlere kadar kendimizi boş yere uykusuz bırakıp vücudumuza zarar vermenin anlamı yok. Eskilerinde dediği gibi sabahın bereketi vardır. Erken kalkıp, sabahın bereketinden bizde istifade edelim. Güne erken başladığımız zaman günümüz çok daha uzun olacaktır. Hayatı düzene soktuğumuz için daha planlı ve verimli ilerleriz. Bunu uzun süze başardığımızda kendimize daha çok güveniriz. Sabah erken saate alarm kurun ve gün içerisinde uyumamak için direnin. Böylece gece yine erken bir saatte uyumaya başlayacaksınız. Zamanla alışacaksınız emin olun.


Kahve Yerine Limonlu Su ve Biraz Hareket

Ee erkenden kalktık ne yapacağız? Öncelikle güne kahve içerek başlamak yerine su içerek başlamayı deneyin. İsterseniz içerisine biraz limon sıkabilirsiniz. Sabahları limonlu su içmek kabızlık gibi bağırsak problemlerinin giderilmesinde etkili. Ayrıca bu suyu sıcak veya ılık olarak tercih ederseniz bu alışkanlık sindirim sisteminin hareketlerini düzenleyerek gün içinde etkili bir rahatlık sağlar. Kahve içerek ayıkmak yerine spor, yoga ya da sorumlu olduğunuz ibadetleri yaparak yani biraz hareketle kendinize gelmeyi deneyebilirsiniz. İsterseniz düzenli olarak sabahları yürüyüş ya da koşu yapabilirsiniz.


Soğuk Duş

Sıcak yaz günlerinde soğuk duş almayı alışkanlık haline getirbilirsiniz. Soğuk duş metabolik hızı arttırır ve bağışıklık sistemini aktive eder. Kan damarlarını daraltır ve böylece kan akış hızını arttırır. İyi kan dolaşımı yüksek tansiyonu önler ve kan damarlarını güçlendirir. Soğuk duşlar termojeneze (vücut ısısının üretilmesi) yol açan stresin iyi bir formunun oluşmasını sağlar. Böylece vücudunuzdaki onarım sistemleri aktive olur. Eğer kronik olarak soğuk el ve ayaklardan şikayetçiyseniz ya da çok fazla terliyorsanız soğuk duşu almak bu konuda size yardımcı olacaktır. Ayrıca soğuk duş nefesinizi derinleştirir. Soğuk duş ciğerleri açarak daha fazla oksijen alınmasını sağlar. Böylece daha az yorgun hissedecek ve spor yaparken daha az yorulacaksınız. Soğuk su aynı zamanda beynin mavi noktalarını uyarur. Mavi noktalar beynin noradrenalin üretim bölgesi. Noradrenalin ise depresyonu önlemede kullanılan bir hormondur.




Kahvaltı vakti!

"Sabahları acıkmıyorum." diye düşünerek kahvaltıyı atlamayın. Her gün düzenli sağlıklı bir kahvaltı yapmaya özen gösterin. Eğer kahvaltıyı atlarsanız gün içerisinde fiziksel aktiviteleriniz daha düşük olur. Ayrıca uzun süre aç kaldığınız için vücudunuz açlık sinyali verir ve kahvaltıyı es geçerek sonrasında yediğiniz öğünde ki yiyecekleri yağ olarak depolar. Ayrıca kahvaltı etmeyen kişiler yorgunluk, güçsüzlük, konsantrasyon bozukluğu, kan şekeri düşüklüğü ve gün boyu uykusuzluk yaşarken, kahvaltı edenler daha enerjik olur. Kahvaltı etmeyen kişilerin gün içerisinde yüksek yağ ve şeker içerikli besinlere yönelmeleri daha kolay olurken, kahvaltı edenler iştahını daha iyi kontrol edebilir.

Eğer böyle bir imkanınız varsa, kahvaltınızı kendiniz hazırlayın ya da evde hazırlayan birine yardım edin.


Günü planlamaya ne dersiniz?

Gün içerisinde yapacağınız işleri kafanızda oturtun ve gününüzü planlamaya baslayın. Verimli bir gün geçirmeye çalışın. Sabahın erken saatlerinde zihnimiz dinlenmiş olduğundan algı oranımız yüksektir. Bu sebeple işlerinizin büyük kısmını sabah halletmeye çalışın. Daha verimli olacaksınız.

Temiz ve düzenli bir ortamda çalışmaya özen gösterin. Dikkat dağıtıcı eşyaları ortadan kaldırın. Telefonunuzun bildirimlerini kapatın. Bir işi yaparken odağınız sadece yaptığınız işte olmalı. Verimsiz geçen günlerinizi düşünüp dert etmeyi bırakın. İşinizine odaklanın Bugün yeni bir gün ve elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Gelecek hayallerinizi düşünerek zaman kaybetmeyin. Yarını yaşamayı yarına bırakın. Hayal kurmak yerine hedefler belirleyin.



Hedefler ve Plan

İşlerinizi son ana bırakmayın planlı bir şekilde üstesinden gelmeye çalışın. Planınızı en zor işleri önce yapılacak sekilde ayarlayabilirsiniz. Plan yapma alışkanlığı edindiğiniz de hedefleriniz doğrultusunda haftalık ve aylık planlarda yapabilirsiniz. Her zaman bı önceki günden/ haftadan daha fazlasını hedefleyin ve başkalarının sizi alkışlamasını beklemeyin. Gerekirse siz kendinizi alkışlayın.


Çalışmaya Baslayalım

Öncelikle çok fazla işiniz olabilir. Fakat bundan yakınmak size zaman kaybettirecektir. İşi gözünüzde büyütüp tedirgin olmayın. Fazla işiniz olduğundan dolayı üstesinden gelemeyeceğinizi düşünüp şikayet etmek yerine bir köşeden başlayın. En azından elinizden geleni yapmış olursunuz.


Gün içerisinde yoğunluktan dolayı kendinizi kötü hissederseniz biraz mola verebilirsiniz. Motivasyonunuzu arttırmak için yapılacaklar listesi yanı sıra yapıldı listesi hazirlayabilirsiniz.


Kendi çalışma metodunuza göree çalışın. Nasıl daha verimli olacağınızı öğrenmeye çalışın. Bir çoğumuz işten yorulup ara veriyoruz fakat aslında sadece çalışmaktan sıkılıyoruz. Sıkıldığınıza yoruldum diyerek işlerinizi bırakmak yerine başka bir işe geçebilirsiniz. Her sıkıldığınızda başka bir işe geçerseniz mesela edebiyat çalışmaktan sıkılınca mola vermeden matematik çalışmaya başlarsanız boşa zaman kaybetmeyeceksiniz.


Günün işleri bittiğinde yarının işlerinide yapmaya başlayabilirsiniz. Tembellik etmeyin, zaman sizin için durmayacak. Tam gaz devam.



Yardım ve Dayanışma

Kendi işlerinize odaklanmanız güzel. Fakat elinizden geldiğince kendi işlerinizi aksatmadan başkalarına da yardımcı olun. Gün gelir zamanında yardım isteyenler size yardım eder. Bu işler böyledir.


Şükür

Her zaman şartlar ne olursa olsun şükredecek birşeyler arayın ve en azından 5 dakikanızı buna ayırın. Herhangi bir iş yaparken bile düşünebilirsiniz.


-Gün doğumu.

-Yağmur, kar, gökkuşağı.

-Sağlığımız.

-Duyularımız.

-Bizi bu hayatta yalnız bırakmayan bitkiler ve hayvanlar.

-Bu hayatta bize eşlik eden arkadaşlara sahip olmak.

-Ulaşım kolaylığı.

-İnternet.

-Öldürmeyen fakat güçlendiren acılar.

-Hatalarından ders çıkarmanı sağlayan hayal kırıklıkları.

-Seni hayatta başarıya zorlayan ve doğru kişileri bulmanı sağlayan düşmanların.

-Evin.

-Eşin, çocukların, torunların


Ve daha fazlası...


Okuma Alışkanlığı

Gün içerisinde birsyeler okumaya özen gösterin. Düzenli okuma yapmak hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bilgi birikiminizi arttır. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak okumaya zaman ayıran insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu inandığınız dinin kutsal kitabı, iş ya da okulunuzla ilgili bir kitap, ilginizi çeken konularla ilgili bir kitap, bir haber ya da compainalpagu.com sitesinin blogları olabilir.


Su

Su içmeye özen gösterin. Bunun için sizi motive eden bir matara alabilir ya da şu içmeyi hatırlatıcı alarmlar kurabilirsiniz. Günlük içmeniz gereken su miktarını hesaplamak için ziyaret edebilirsiniz. https://www.compainalpagu.com/yaz%C4%B1/su-i-%C3%A7meni-n-faydalari-g%C3%BCnde-ka%C3%A7-li-tre-su-i-


Zaman Kaybı

Ekran başındaki verimsiz zamanlarınızı azaltın. Ekran başında dizi izleyerek, sosyal medyada zaman geçirerek ya da yararı olmayan videolar izleyerek gereksiz zaman öldürmekten vazgeçin. Öncelikle gereksiz vakit harcadığınız uygulamaları silin. Mesela vaktinizi boş yere çalan oyun uygulamaları ya da ihtiyacınız olmadığı halde gezindiginiz alışveriş uygulamaları. Yararı olmayan sosyal medya hesaplarınızı kapatın. Bildirim seslerini kapatın. Sürekli bip bip öten bir telefonun “beni kucağına al, benimle ilgilen” diye mızmızlanan bir çocuktan farkı yok. Bırakın takılsın olduğu yerde. Siz işinize odaklanın. Sizin zamanınız telefon ekranına boş boş bakarak geçiremeyeceğiniz kadar kıymetli. Bunun farkına varın.


Hobiler

Hobilerinizi zaman ayırmaya özen gösterin. Nelerden hoşlandığınızı, ilgi alanlarınızı, hobiye başlama amacınızı ve merak ettiklerinizi listeleyerek hobi edinmenin yollarını keşfedebilirsiniz. Hobi kursuna gitmek istemiyorsanız evde yapılabilecek değişik hobileri deneyimleyebilirsiniz. Örneğin her gün olmamakla beraber bilgisayar veya mobil oyunları oynayın, blog yazıları yazın, film izleyin, kitap okuyun…


Sevdiklerimiz

Sevdiklerinizle zaman gecirin. Bunu zaman israfı olarak düşünmeyin. İleri vakitlerde bu fırsatları yakalayamayabilirsiniz. Vaktiniz varken birbirinizin dertlerine ve mutluluklarına ortak olun.



Kişisel gelişim nedir?

Kişisel Gelişim; kişinin kendisini geliştirmesidir. Kişisel Gelişim; hedeflerimize ulaşmada bizi motive eden bir çok teknik ve strateji içeren süreçtir. Kişisel Gelişim; başkalarıyla iyi ilişkiler ve iletişim kurmada adımlar atmaktır. yeni düşünce, yargı ve inanç kalıplarını benimsemektir.


Kişisel gelişim nasıl sağlanır?

-Kitap okuma alışkanlığı edinin.

-Hatalarınızdan ders çıkarmayı öğrenin.

-İletişim becerilerinizi geliştirin.

-Sağlığınıza ve bedeninize dikkat edin.

-Araştırma yapmaya üşenmeyin.

-Düzenli ve planlı bir hayat tarzına geçin.

-Online eğitimlere katılın.

-Yeni diller öğrenin.

-Kendinizi geliştirmek için vakit yaratın.

-Motivasyonunuzu yüksek tutun.





Esnek Plan Örneği

Bir piramit çizerek en üst katmanına benim için en önemli olan/ olmasını istediğim şeyi yerleştiriyorum. Örneğin namaz. Bu demektir ki vaktin namazını kılmadan alttaki işlerden herhangi birini yapmayacağım. Bir alt kata Kur’an okumayı, bir alta x saat ders çalışmayı bir alta y sayfa/saat kitap okumayı yerleştirebiliriz. Böylece alışkanlık edinmek istediğimiz rutinleri sıralamış oluruz. X saat ders çalışmayı günün hangi saatlerine göre planlayacağımız bize kaldığı için aynı zamanda esnek bir program hazırlamış oluruz. Elbette unutmadan, hayat yalnızca sorumluluklardan ibaret olmadığı için piramidin en alt katına şu cümleyi bırakmak bizi mutlu edecektir: Helal dairesi geniştir, keyfe kafi gelir. Harama girmeye hiç lüzum yoktur.








Kaynakça

www.etkinkampus.com

toptalent.co

www.trumpalisverismerkezi.com

www.girisimhaberleri.com

www.florence.com

www.notbu.net

onedio.com

acibadem.com.tr

ensonhaber.com

www.bilgierdemdir.com

www.plumemag.com

www.iienstitu.com

sanatakademi.com

hypnotistanbul.com

www.everypixel.com

www.istockphoto.com/tr

weepay.co

gencistikbal.com

tr.linkedin.com

www.pngwing.com

www.elmanhag.net

www.bulten.ventrawall.com

www.kampustenevar.com

www.freepik.com

dennikn.sk

www.doktortakvimi.com

istanbulbogazicienstitu.com

www.yeniisfikirleri.net




bottom of page